
@ Midas,
1)...........In nederland hebben wankelmotoren vrijstelling op een emissie bestrijdingssysteem.
2)...........Ook hoef je geen gasmeting uit te voeren.
Ad 1).........waar staat dat?
Ad 2).........klopt niet.........de emissiemeting van de APK keuring
(voor "Personenauto’s, uitgerust met een verbrandingsmotor met elektrische ontsteking, die zijn voorzien van een emissiebestrijdingssysteem"........dus ook een rotatie/wankelmotor!!!), bestaat uit 2 delen (verhoogd/stationair toerental) en dan voor de rotatiemotor als volgt .....a)
geen gasmeting voor
verhoogd toerental.......b)
wel gasmeting voor
stationair toerental.......
De meeste APK keurmeesters kennen deze nuance niet en laten beide keuringen (meestal) achterwege.......indien je echter een APK keurmeester treft die zij pappenheimers kent of belt met de RDW voor advies dan ben je voor keuring bij stationair toerental het haasje......(overigens geen probleem voor een gezonde Rex met katalysator; die voldoet hieraan ruimschoots/= eigen ervaring)
ZIE:Artikel 42 Koolmonoxidegehalte en lambdawaarde bij
verhoogd toerental
http://handboek.rdw.nl/regelgeving/apk/bedrijfsautos_zwaar/Motor%20en%20brandstofsystemen/Geluid%20en%20milieu/Paginas/Geluid-en-milieu-Artikel-5.3.11-lid-7.aspx3. Indien het voertuig is voorzien van een
rotatiemotor of een C.N.G.-installatie
kan de controle op de werking van het emissiebestrijdingssysteem achterwege blijven.Artikel 41 Koolmonoxide gehalte bij
stationair toerental
http://handboek.rdw.nl/regelgeving/apk/Personenautos/Motor/Geluid%20en%20milieu/Paginas/Geluid%20en%20milieu%20Artikel%205.2.11%20lid%206.aspxGeen/nergens uitzondering voor rotatiemotor!
ERGO:De rotatiemotor wordt alleen als uitzondering vermeld in "Artikel 42 Koolmonoxidegehalte en lambdawaarde bij verhoogd toerental". Zie punt 3.
De rotatiemotor wordt NIET als uitzondering vermeld in "Artikel 41 Koolmonoxide gehalte bij stationair toerental", dus die controle moet in principe/wettelijk worden uitgevoerd.
mvg, Ruud